Avantaje

Avantaje


    • Lemnul este un material natural
    • Lemnul este un bun izolator termic
    • Lemnul menţine umiditatea din casă la un nivel optim
    • Casele din lemn sunt cu 40% mai ieftine decât cele din cărămidă
    • Casele din lemn sunt rezistente la cutremure, care sunt frecvente în unele zone din România.

Casele din lemn au aceleaşi proprietăţi pentru o generaţie ca şi alte soluţii, dar la preţuri mult mai mici. Costul actual pentru proiecte normale este de 230-360 euro/mp, ceea ce reprezintă o soluţie foarte tentantă.
Este de remarcat faptul că, în ciuda aparenţelor, aceste case se pot realiza şi pe verticală. Astfel, în Marea Britanie s-au construit un regim de înălţime P+6. Dat fiind regimul de seismicitate, în ţara noastră o casă din lemn cu etaj constituie o soluţie foarte bună.
În esenţă, construcţiile realizate din lemn prezintă o multitudine de avantaje, care încep de la costurile reduse şi perioada scurtă de execuţie în comparaţie cu sistemele de construcţie clasice şi se continuă cu eficienţa termică şi fonică crescută. Este de notat că, în cazul unor proiecte economice, preţul unui case realizate pe structură din lemn poate porni în anumite situaţii chiar de la 110 euro/mp, dar poate ajunge şi până la 400 euro/mp, în funcţie de calitatea materialului folosit şi de firma producătoare, existând chiar şi soluţii premium. În ce priveşte costurile de construcţie se poate estima că sunt mai reduse cu până la 40% decât la o clădire realizată cu materiale clasice.
Printre cele mai importante avantaje ale construirii unei astfel de case se numără faptul că lemnul este un bun izolator termic şi fonic, putându-se economisii bani cu izolaţia, astfel, locuinţele sunt călduroase iarna şi răcoroase vara, fiind recomandate şi pentru zonele aglomerate ale marilor oraşe, întrucât asigură liniştea şi confortul proprietarilor (mai ales că lemnul păstrează o umiditate optimă în interiorul casei indiferent de vremea de afară). Statisticile arată că un perete din lemn masiv de 20 cm grosime are acelaşi grad de izolare ca al unui perete de cărămidă de 1 m, iar placa din lemn cu o densitate de suprafaţă de 15 – 20 kg/mp realizează o izolare fonică de 24 – 26 dB.
Un studiu recent arată că locuinţele din lemn sunt rezistente la cutremure chir de intensitate mare, datorită faptului că prezintă o flexibilitate sporită, pot fi montate în 7 până la 90 de zile, în funcţie de suprafaţă, iar cheltuielile energetice se reduc cu 40-60%.
De adăugat este şi faptul că lemnul este uşor de prelucrat şi se potriveşte oricărui stil arhitectural, se poate opta pentru o gamă variată de finisaje exterioare şi interioare, iar o casă din lemn poate fi amplasată în orice loc, fără să existe riscul că nu se va integra în cerinţele arhitecturale ale zonei.
Toate aceste calităţi fac din casele din lemn unele dintre cele mai ieftine locuinţe de pe piaţă.
Lemnul constituie o categorie aparte a materialelor de constricţie ecologice. Este o resursă regenerabilă, producţia buştenilor utilizând cu 50% mai puţină energie decât producţia de ciment şi cu 80% mai puţină energie decât producţia de cărămizi. Fiecare casă din lemn masiv este astfel o casă unică, ecologică, un loc sănătos şi fericit pentru a trăi în condiţii de siguranţă.

Umiditatea optimă a aerului din interior

Lemnul masiv are capacitatea unică de a absorbi umezeala şi de a o elibera înapoi în cameră atunci când aerul este uscat, Umiditatea optimă pentru ca aerul din interior să fie sănătos este cuprinsă între 30-55%. Potrivit studiilor, cu cât este mai mult lemn masiv în pereţii interiori ai unei case, cu atât mai echilibrat şi mai optimizat este aerul din interiorul său pentru sănătate. Rezultatele unui studiu european extins au arătat că buştenii au capacitatea excepţională de a echilibra modificările de umiditate ale aerului din interior. În acest sens, buştenii pot fi chiar cu 60-70% mai eficienţi decât zidăria. Umiditatea aerului interior de 30-55% reduce la minimum dezvoltarea de elemente negative, cum sunt mucegaiul şi bacteriile. Acesta este motivul pentru care într-o casă din lemn masiv este uşor de respirat şi constituie alegerea ideală pentru orice se confruntă cu probleme respiratorii, alergii sau astm.

Conservă energia

Buştenii din lemn masiv au capacitatea unică de a absorbi căldura şi de a o elibera înapoi în aer atunci când temperatura scade în interior. Acest lucru ajută la reglarea temperaturii din casă, reducând astfel consumul de energie şi costurile aferente. Unul dintre beneficiile pereţilor din lemn masiv, comparativ cu cei din panouri de lemn, îl reprezintă capacitatea lor de a absorbi şi a conserva energia solară primăvara şi toamna, atunci când soarele este mai puţin puternic. Pereţii eliberează încet, în timpul nopţii, căldura pe care au acumulat-o în timpul zilei. Acest beneficiu se aplică şi în sens invers: vara, când soarele este poziţionat vertical, streaşina şi pergolele protejează peretele de căldură. Într-o casă din lemn masiv bine proiectată, răcoarea nopţilor de vară este stocată în pereţii din lemn masiv, lucru care face apoi posibilă menţinerea temperaturii interioare la un nivel plăcut, chiar şi în zilele fierbinţi.

Casele pe structură de lemn sunt moderne (ideea fiind importată de peste ocean) şi se construiesc în două variante/tipuri: americană şi canadiană. Primele se asamblează, de regulă, pe şantier cu materiale pregătite în fabrică, în timp ce casele canadiene folosesc pereţii prefabricaţi tip sandwich în diverse structuri componente. Având o structură mai puţin robustă şi o izolaţie destul de subţire, varianta americană se recomandă, de regulă, pentru casele de vacanţă, în această situaţie putându-se merge mai mult pe un stil rustic (de exemplu, lambriu de interior) şi pe un design mai diversificat şi foarte colorat.
Spre deosebire, casele canadiene se disting printr-o structură de rezistenţă masivă şi o izolaţie foarte bună, capabilă să înfrunte ierni cu temperaturi extrem de scăzute. Soluţiile europene sunt mult mai apropiate de tipologia canadiană, atât ca structură, cât şi ca grad de izolare.
Casele prefabricate din lemn prezintă mai multe avantaje: pot fi realizate după proiectul clienţilor; lemnul este îmbinat prin diferite procedee, atât pentru pereţi, cât şi pentru planşeu; se realizează în fabrică în condiţii uscate, controlate, în timp foarte scurt; se transportă în camioane pe terenul proprietarului pentru montaj (care poate dura chiar şi câteva zile); se pot monta oriunde.

Reşedinţă sau casă de vacanţă

Din punctul de vedere al destinaţiei, al duratei foarte mici a montării şi realizării, al materialului de bază al construcţiei, al meseriaşilor disponibili în zonă şi al integrării perfecte în mediu, casele de lemn sunt o soluţie optimă atât pentru reşedinţe, cât şi pentru casele de vacanţă situate în orice zonă în afara mediului urban. Casele de lemn pot reprezenta însă o soluţie interesantă şi pentru zonele urbane, mai ales că pot avea un regim de înălţime mai mare de un etaj. În plus, un cartier din case de lemn ar implica o infrastructură mult mai uşor de realizat, iar oraşele s-ar putea dezvolta pe orizontală. Graţie tehnologiei conectorilor metalici pentru construcţii industrializate din lemn se pot executa nu numai case, dar şi mansarde cu structuri din lemn pentru case, blocuri sau terase, precum şi alte construcţii din lemn (hale, localuri comerciale), la calitate sporită şi siguranţă totală în exploatare.